Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Software
CAD voor Snijmachines
CAD modulen voor Plaatwerk
CAM voor Snijmachines
CAM voor Bevelsnijden
Calculatie & Offertesysteem voor Plaatbewerking
Planning & Shopfloorcontrol
(Papierloze productie)
Logistieke Afraapmodule voor snijmachines
---------------------------------
CADCAM Ponsnibbelen
CADCAM Combimachine
CADCAM Kantbanken
---------------------------------
Optimalisatie Knippen
Optimalisatie Zagen
---------------------------------
3D Onderdelen Tekenen
Uitslagen voor Plaatwerk
Foto's, Tekst & Afbeeldingen in DXF omzetten
3D Direct Modeling
---------------------------------
Machinecommunicatie & DNC
Onderdelen
Laserlenzen & -spiegels
Lasersnijonderdelen
Plasmasnijonderdelen
Electron Power Tubes
Gereedschappen
Kantgereedschappen
Ponsgereedschappen
Messen voor Scharen & Uithoekers
Lasersystemen
Universal Laser Systems
BOFA Filtersystemen
1-Touch Laser Photo
PROfirst CADCAM & Calculatie optimaliseert alle Snijmachines

Nooit was er een programma dat zo goed aansloot op de wensen en problemen die programmeurs van snijmachines dagelijks hebben. Beantwoord voor uzelf de volgende vragen;

 • Hoeveel tekeningen krijgt u toegezonden met problemen die u veel tijd kosten aan te passen?
 • Hoeveel tijd bent u kwijt om van STEP bestanden goede uitslagen te maken?
 • Hoeveel automatische nestingen maakt u die u daarna niet meer handmatig hoeft te wijzigen?
 • Kunt u alle opties van uw machine benutten, zonder het standaard pakket te gebruiken van de machineleverancier?

Sterke CAD Import en Controle functies die uren werk uit handen nemen

Het antwoord op de eerste vraag is voor bijna ieder bedrijf dat tekeningen toegestuurd krijgt duidelijk. Aan bijna iedere tekening mankeert wel iets. Open-contouren, dubbele lijnen, splines, polylijnen etc. is iets wat dagelijks meerdere keren voorkomt. PROfirst heeft een aantal automatisch functies om deze lastige zaken direct op te lossen. Dit scheelt geen minuten maar uren aan voorbereidingstijd!

 

Daarnaast kan PROfirst zeer veel type bestanden inlezen. Naast de standaard DXF en DWG bestanden beschikt PROfirst over een speciale staalbouw module, waardoor DSTV tekeningen uit een ontwerppakket voor de staalbouw als StruCAD®, Xsteel®, etc. direct kunnen worden ingelezen. Alle gegevens worden 1 op 1 overgenomen, zodat dit zeer veel tijd bespaart. Ook beschikt PROfirst over een koppeling met SolidEdge®, SolidWorks®, Inventor® en Hicad®. Zodat DXF-bestanden die automatisch worden gegenereerd bij het opslaan van een plaatwerk onderdeel direct te importeren zijn in PROfirst.


 

3D tekenen en 3D STEP bestanden direct uitslaan

Een nieuwe module van PROfirst V10 is een eenvoudig, maar krachtig 3D tekenpakket om snel plaatwerkdelen en profielen te kunnen tekenen en uit te slaan. Zonder enige kennis van 3D kan iedereen direct met PROfirst plaatwerkonderdelen tekenen. Daarnaast kunnen STEP bestanden worden ingelezen, waarbij PROfirst automatisch de radii controleert op basis van de instellingen en deze aanpast, zodat de uitslag direct goed is. Dit kan voor een enkel onderdeel, maar ook voor een complete samenstelling. Met slechts één druk op de knop worden alle onderdelen uit de samenstelling gehaald, de radii aangepast en de correcte uitslagen gegenereerd. Daarbij worden ook de zetlijnen en tapgaten herkent, zodat deze bij het calculeren automatisch worden meegenomen in een offerte. 3D tekenen van plaatwerkonderdelen en correcte uitslagen maken is nu echt voor iedereen mogelijk.


 

 

Foto's, Tekst & Afbeeldingen direct omzetten in snijbare DXF bestanden
PROfirst biedt ook mogelijkheden om tekst en afbeeldingformaten in te lezen om deze om te zetten naar zeer nauwkeurig te snijden DXF-bestanden. PROfirst Artist is onderdeel van PROfirst CADCAM, maar ook stand-alone verkrijgbaar. U kunt op internet zoeken naar afbeeldingen en deze direct omzetten naar kant-en-klare DXF bestanden voor uw snijmachines. Bestanden in JPG, BMP en PDF formaat kunnen worden gebruikt. Zelfs gekleurde afbeeldingen kunnen worden gebruikt.

 

Lees meer en bekijk een uitgebreide video!


 

 

Accurate offertes voor al uw bewerkingen
PROfirst beschikt over een geavanceerde calculatie module om de kostprijs van één of meerdere producten te bepalen voor al uw plaatbewerkings- en metaalbewerkingsmachines. U krijgt tekeningen van een klant toegezonden en binnen één minuut heeft u voor de klant de exacte prijs voor een exact aantal. Deze wordt direct in uw eigen layout als PDF gemaild. Dit kan zowel offline als online.  

 

PROfirst biedt geavanceerde koppelingen met verschillende ERP systemen, zoals MKG, Ridder IQ, Exact en Plan de Campagne. De offertes worden dan direct met alle bewerkingen overgenomen in het ERP systeem, zodat u geen dubbel werk heeft.

 

Lees meer over de Calculatie module van PROfirst!


 

 

Complete Database van Producten, Materiaalvoorraad & Resplatenbeheer

PROfirst beschikt over een complete database met alle producten, materiaalvoorraad, nestings en restplaten. Producten die worden ingelezen behouden een link met de originele tekening. Dus mocht deze wijzigen, dan wordt hier voor het nesten een melding van gemaakt. De actuele materiaalvoorraad is ten alle tijden inzichtelijk. Ook worden resplaten automatisch opgeslagen en krijgen prioriteit, zodat deze niet onnodig lang opgeslagen hoeven worden.

 

Als u een order wilt maken kan deze worden ingelezen vanuit een CSV bestand, gegenereerd door een ERP systeem. Als u dit niet gebruikt krijgt u per materiaal en dikte de exacte te doen lijst welke direct wordt gecombineerd met de beschikbare platen. Als alles automatisch of interactief is genest en gesneden, dan wordt dit allemaal direct in de database verwerkt, zodat u platen niet nogmaals kunt gebruiken en producten niet dubbel worden gesneden, allemaal automatisch.

 

Als alles is voorbereid komt het in het nestingsmenu en wordt pas gereed gemeld als alles daadwerkelijk is gesneden. De restplaten worden netjes terug in de voorraad geboekt. Als de platen gecertificeerd zijn, kan dit aan een plaat worden toegekend. Altijd is met een druk op de knop terug te vinden uit welke plaat een bepaald product is gesneden. 

Meer dan 25% materiaalbesparing met Automatische nesting modules
De Powernesting module is een zeer krachtige automatische nestingmodule. Er zijn veel pakketten op de markt die beweren een zeer krachtige nestingmodule te hebben, alhoewel dat in de praktijk vaak tegenvalt en de programmeur toch handmatig blijft nesten. Om het bewijs te leveren dat de Powernesting Module van PROfirst echt een zeer innovatief nieuwe nestingmodule is, heeft Widenhorn tijdens de TechniShow een nestingwedstrijd gehouden. De resultaten spreken voor zich. PROfirst had ten opzichte van andere automatisch nestingprogramma's gemiddeld 27% meer materiaalbenutting. Daarnaast was PROfirst nog 5% beter dan de handmatige nesting van de programmeur, waarbij de gemiddelde automatische nestingtijd een fractie was van de handmatige tijd. Daarnaast zijn de nestings ook direct te exporteren als DXF bestanden voor bijvoorbeeld een ponsnibbelmachine of een freesbank.

 

 

 

Optimale benutting van uw snijmachine
Software van de machineleverancier is vaak helemaal toegespitst op hun eigen machine, maar wat nu als u twee verschillende fabrikaten machines in de werkplaats heeft staan. Kiest u dan voor twee verschillende pakketten die toegespitst zijn op één van beide machines of één universeel pakket? Nadeel van het universele pakket is dat u vaak niet alle functies van uw machine optimaal kunt benutten. Met de totaaloplossing van PROfirst zijn alle mogelijkheden van de machine optimaal te benutten. Zelfs functies die niet in een machine aanwezig zijn, kunnen softwarematig toch toegepast worden. Dit is onderdeel van de totaaloplossing die PROfirst haar gebruikers biedt.

 

De postprocessors worden door Widenhorn in eigen huis geschreven en een klantspecifieke aanpassing is dus dezelfde dag gemaakt.

 

 

Planning & Machinetijd registratie
PROfirst beschikt over een module voor planning en machinetijdregistratie; JobVision. Dit is een effectieve uitbreiding van PROfirst CADCAM om uw machines te plannen, tijd te registreren, producten gereed te melden of afkeur eenvoudig terug in het ordermanagement van PROfirst te plaatsen.

 

Met de JobVision kan de werkvoorbereider, planner of werkplaatschef eenvoudig de planning doen voor de snijmachines. Daarbij wordt ook inzichtelijk hoeveel snijwerk er is voor iedere machine. Als een klant belt om te vragen, wanneer de producten gesneden zijn, kan dit op kantoor direct worden bekeken. Mocht een product afgekeurd zijn, dan is dit direct te zien en door de werkvoorbereider direct opnieuw te nesten of aan een bestaande nesting toe te voegen. Statistieken van alle totale machinetijden kunnen worden weergegeven, zodat inzichtelijk is hoe efficiënt de snijmachines worden ingezet.

 

Type snijmachines
PROfirst CADCAM is geschikt voor:

 • Lasersnijden
 • Plasmasnijden
 • Autogeensnijden
 • Watersnijden
 • Hybride machines, bijvoorbeeld plasma / autogeen
 • 2,5D snijden / bevel snijden / fase snijden
 • Machines met markeer-, boor of speciale graveerunit
 • Routers / 2D freesmachines

U kunt hier de lijst van reeds geïmplementeerde machines bekijken.