Home Widenhorn Nieuws Producten Support Uw Aanvraag Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
Historie Widenhorn: Spiebaansteekmachine een van de successen van Widenhorn in de jaren 50 en 60

 

Geen heden zonder verleden. Om die reden brengen wij af en toe een stukje historie onder de aandacht van ons aankomend 100 jarig bestaan in 2019. In deze editie een van de vele successen van Widenhorn, de Spiebaansteekmachine.

 

Widenhorn beschikt over een inmiddels rijke historie en deze historie is vastgelegd in een klein museum in het bedrijf. Regelmatig verkrijgen wij oude machines, gereedschappen, catalogi, foto's, verhalen of allerlei andere zaken die te maken hebben met Widenhorn. Zo ook op zaterdag 9 augustus. Via een Marktplaats advertentie werd een Spiebaansteekmachine aangeboden welke door Widenhorn in de jaren 50 en 60 werd geleverd. Het leuke van al deze stukken, is dat ieder museumstuk zijn eigen verhaal heeft.

 

 

De Spiebaansteekmachine werd aangeboden door een bedrijf in Nieuwkoop. Bij aankomst in Nieuwkoop bleek de machine verkocht te worden door Dhr. de Jongh van de Jongh Verspaning die ruim 40 jaar ervaring heeft in de verspaning. Voor hem was Widenhorn geen vreemde, hij wist direct te vertellen dat dit in de tijd van Euser was en hij veel zaken had gedaan met Henk Minnaard voor Komeetstaal. De machine stond bij hem in de weg en hij had het opgekocht via Troostwijk vanuit de failliete boedel van Frans Mikkers (TMR) uit Spijkenisse. Doordat de machine zeer degelijk was, met een enorm gewicht, moest het met een kraan geladen worden. Eind van de dag stond de Spiebaansteekmachine op zijn plek tussen de andere machines die vroeger door Widenhorn werden verkocht.

 

Research leert dat Widenhorn de Spiebaansteekmachine in 1954 voor het eerst is gaan verkopen. Cor Euser, opa van de huidige generatie in het bedrijf, trok er regelmatig samen met vertegenwoordiger André Kleisterlee op uit om de markt te verkennen en te zoeken naar nieuwe machine- en gereedschapsoplossingen. Dhr. Kleisterlee kwam in 1946 in dienst en bleef zoals in die tijd heel gebruikelijk tot zijn pensionering in 1984 in dienst, inmiddels als Hoofd Vertegenwoordiger.

 

In het Liber Amicorum van Cor Euser uit 1990, welke gemaakt is ter ere van zijn 50 jarig zakenjubileum doet ook Dhr. Kleisterlee zijn verhaal en daar komt ook de Spiebaansteekmachine in naar voren. "Ook door het bezoeken aan de firma Vos in Tilburg kwamen we aan een voor ons belangrijk product: de spiebaansteekmachines, eerst handbediend en later de electrische uitvoering." Direct verkocht Dhr. Kleisterlee 7 machines, die zelfs nog gemaakt moesten worden.

 

De Spiebaansteekmachine moet nog netjes worden gepoetst en schoongemaakt, want in de vele tientallen jaren is deze intensief gebruikt, maar de machine is nog steeds intact. Alle bezoekers van Widenhorn kunnen deze inmiddels bekijken, naast de vele andere historische items.

 

Museum: ruimte met oude machines en gereedschappen Museum: ruimte met o.a. foto's