Home Widenhorn Nieuws Gebruikersverhalen Producten Support Aanvraag Vacatures Contact
Meer over Widenhorn
Evenementen
---------------------------------
Widenhorn Nieuws
In de Pers
Gebruikersverhalen
---------------------------------
Onze aanpak
Onze partners
Ons Museum
Onze sponsoring
---------------------------------
Cursus & Scholing
Support & Ondersteuning
---------------------------------
Vacatures
Routebeschrijving
Hotels in de omgeving
JETCAM gebruiker in beeld: W. ten Ham Plaatbewerking

Bedrijfsinformatie
 

Opgericht: 1985
Omzet: 2.500.000
Werknemers: 20

Producten: Toelevering Plaatbewerking

Machines: Haco Omes Omatic 320R

Widenhorn Oplossing: JETCAM Expert 1 en LogiTRACE Ontvouwsoftware

 
Geschiedenis en aankoopeisen
 

Constructiebedrijf W. ten Ham BV, gevestigd in Ede gebruikt hun Haco ponsnibbelmachine om producten voor derden, samen met hun eigen scala aan trap onderdelen, te vervaardigen sinds de installatie van de machine in 1996. De machinebesturing heeft basis CAM functies, kan DXF bestanden inladen en nestings maken, maar dit was erg moeilijk aan te passen en was erg gevoelig voor fouten.

Na enkele jaren begon dit te leiden tot een beperking in aantal en complexiteit van de componenten die ze konden maken, waardoor ze de beslissing namen om de markt te onderzoeken voor een CAM systeem. Dit zou hun bestaande AutoCAD systeem moeten complimenteren. Na het evalueren van de markt hebben ze JETCAM gekozen, geleverd door Widenhorn Industriële Automatisering BV te Rhoon.

 
De JETCAM oplossing
 

JETCAM Expert 1 werd geïnstalleerd en twee gebruikers werden getraind op het nieuwe systeem. Bram ten Ham was een van de gebruikers die getraind werd: "We hebben het systeem in slechts één dag geleerd. Ik hou van de interface - Als je door de software heen gaat zijn alle relevante opties op elk scherm beschikbaar."

Toen ze met het systeem aan het werk gingen, leverde het meteen voordelen op die uiteindelijk de totale tijd reduceerde om producten te maken. Vroeger zou de software een gereedschap op slechts één hoek automatisch toepassen, en deze methode was ook nog eens erg gevoelig voor fouten. Bovendien was het handmatig programmeren van de gereedschapsconfiguratie erg moeilijk en dat liet de weg open voor nog meer fouten. JETCAM kan nu gereedschappen onder verschillende hoeken op de onderdelen plaatsen, zodat altijd het juiste gereedschap wordt gekozen. Dit vermindert de programmeertijd van uren naar minuten, verminderd het aantal fouten, verminderd de machine looptijd, en verminderd het gebruikte materiaal. Naast het toenemende werk uit aanbesteding (werk van derden), moet het bedrijf ook een toenemende vraag naar eigen trap producten inpassen. Als gevolg van de toenemende capaciteit hoeven ze nu geen werk meer uit te besteden.

Met elk product waarop een bedrijf vertrouwd, is goede ondersteuning erg belangrijk. "Wij hebben slechte ervaringen gehad met software en hardware ondersteuning, maar JETCAM is het enige product dat aan onze verwachtingen voldeed. Widenhorn Industriele Automatisering heeft ons ook erg geholpen- als ik een vraag heb, email ik gewoon een DXF file en in het algemeen krijg ik binnen een paar uur antwoord terug, en vaak nog sneller." W. ten Ham BV heeft dankzij het serviceabonnement ook verschillende updates ontvangen, die verschillende voordelen hebben opgeleverd: "Bijvoorbeeld met de vorige release is het nu nog makkelijker om gereedschappen handmatig te wijzigen."

 
De Toekomst
 

Het bedrijf heeft groeiplannen waaronder een grotere huisvestiging en een lasersnijmachine. Dhr. ten Ham merkt op dat de ponsnibbelmachine drukker bezet is dan ooit tevoren en dat de totale machinetijd verbeterd is met ongeveer 10% en dat samen met de drastische verbetering op de NC gerenereertijd ervoor zorgt dat ze nu een maximale efficiëntie bereikt. "Hoe moeilijker het onderdeel wordt, hoe meer effectiviteit we kunnen behalen. We hebben nu minder voorbereidingstijd nodig en kunnen onze klanten een betere service bieden naarmate de complexiteit van de onderdelen die we maken."

 
In het kort
 
  • Programmeertijd enorm verkort- in sommige gevallen van 3 uur naar 5 minuten
  • Kan nu onder verschillende hoeken nesten tegenover een enkele vaste hoek voorheen
  • Nu mogelijk om handmatig gereedschappen te wisselen
  • Automatsche gereedschap nauwkeurigheid enorm verbeterd
  • Kan nu complexe producten maken die voorheen niet te programmeren waren
  • Machine doorlooptijd is in het geheel minstens 10% verkort
  • Updates bieden nieuwe mogelijkheden, die verdere besparingen mogelijk maken
  • Programmeur en machine operator worden in slechts een dag getraind
  • Machine is nu bijna constant in gebruik, dankzij de totale verbetering van de programmeertijd, doorlooptijd en andere mogelijkheden
  • Aantal NC code fouten zijn enorm verminderd
 
Klantcommentaar
 

"Van alle verschillende type software, die wij gebruiken in ons bedrijf, is JETCAM de enige die aan onze verwachtingen heeft voldaan met betrekking tot functionaliteit, betrouwbaarheid en support"

A. ten Ham